Kā uzglabāt pārtiku ledusskapī un saldētavā?

18.11.2019 14:45

Jautājums:

  • Kā uzglabāt pārtiku ledusskapī un saldētavā? 

Attiecas uz:

  • Ledusskapi 
  • Ledusskapi ar saldētavu 
  • Saldētavu 

Vispārīgi padomi pārtikas uzglabāšanai ledusskapī:

  • Nepieļaujiet ierīces plauktu pārpildīšanas, kas samazina gaisa cirkulāciju un rada nevienmērīgu dzesēšanu. 
  • Pārklājiet pārtiku un noslaukiet konteinerus pirms to ievietošanas ierīcē. Tas samazina mitruma veidošanos ierīces iekšienē. 
  • Aptiniet visus priekšmetus, kuriem ir stipra smaka vai augsts mitruma saturs. 
  • Uzglabājiet augļus un dārzeņus stingrākās atvilktnēs, kur uzkrātais mitrums palīdz saglabāt pārtikas kvalitāti ilgāku laiku. 
  • Lielākā daļa augļu un dārzeņu jāuzglabā zemā temperatūrā un augstā mitrumā. 
  • Droši ietiniet neapstrādātu gaļu un mājputnus, lai nenotiktu noplūde un piesārņojums uz pārējiem pārtikas produktiem vai virsmām. 
  • Jebkura gaļa, kas jāglabā ilgāk par divām dienām, jāiesaldē. 
  • Sviests un siers: jāievieto īpašos gaisu necaurlaidīgos traukos vai jāiesaiņo alumīnija folijā vai arī polietilēna maisiņos, lai tiem nepiekļūtu gaiss. 
  • Tām vajadzīgs vāciņš un jāuzglabā durvju pudeļu plauktā vai (ja tāds ir) pudeļu plauktā. Leduskapī nedrīkst uzglabāt banānus, kartupeļus, sīpolus un ķiplokus (ja vien tie nav iesaiņoti). 
  • Pirms ievietošanas nodalījumos karstie ēdieni jāatdzesē līdz istabas temperatūrai; pretējā gadījumā tie paaugstinās nodalījumu iekšējo temperatūru, kā arī ierīces enerģijas patēriņu
  • Sulīgus produktus vai produktus, kas satur daudz ūdens, novietojiet plauktu priekšpusē (tuvāk durvīm). 
  • Ja tos novieto tuvu aukstā gaisa sprauslai, tie var sasalt  

Vispārīgi padomi pārtikas uzglabāšanai saldētavā:

  • Lai samazinātu pārtikas dehidratāciju un kvalitātes pasliktināšanos, izmantojiet alumīnija folijas, saldētavas ietīšanas, saldēšanas maisiņus vai hermētiskus konteinerus. 
  • Izspiediet tik daudz gaisa, cik vien iespējams, no iepakojumiem un cieši noslēdziet tos. 
  • Uzkrātais gaiss var izraisīt pārtikas izžūšanu, krāsas maiņu un nepatīkamas smaku (saldēšanas apdegums). 
  • Pirms sasaldēšanas iesaiņojiet svaigu gaļu un mājputnus saldēšanai piemērotā iesaiņojumā  
  • Nesaldējiet atkārtoti gaļu, kas ir pilnīgi atkausēta Izvairieties no pārāk liela daudzuma silta ēdiena vienlaicīgas ieivetošanas saldētavā 
  • Tas pārslogo saldētavu, palēnina sasalšanas ātrumu un var paaugstināt saldēto pārtikas produktu temperatūru. 
  • Neuzglabājiet saldētavas durvīs vai saldētavas augšējā plauktā saldējumu, ledus gabaliņus vai maizi: šīs vietas nav aukstākās saldētavas daļas, un tāpēc šie priekšmeti var ātrāk atkausēties, ja uzglabā šajās vietās. Atstājiet atstarpi starp iepakojumiem, lai aukstais gaiss varētu brīvi cirkulēt, ļaujot ēdienam sasaldēties pēc iespējas ātrāk